Hackney Downs

The mosaics are in the shelter in the children's playground. They show wild animals, most of which are often found on Roman mosaics. The exception is the Okapi. a retiring animal from the forests of the Congo, whose existence was only confirmed to europeans in 1901.

 

 

Playground-before

The Pavilion before the mosaics were installed.

Tiles1
Tiles2

As part of the project we created small tiles which are now displayed on a low wall in the centre of the park.

The mosaics made in our workshop in Hackney Downs Pavilion using the indirect method. The design is drawn out on brown paper in reverse and the mosaics stuck down to the paper with a water soluble glue. The mosaic materials used are  glass and ceramic tesserae which are hard wearing, impervious to paint and frost proof. They are cut and shaped with tile nippers and wheeled glass cutters.

 

The mosaic is divided up into sections as we work and carefully numbered and labelled.  When the whole mosaic is completed the paper faced sections are transported to the shelter round the corner and reassembled, bedded into a cement based tiling adhesive applied to the wall and then grouted. The fixing is carried out by our professional and experienced mosaic fixer, Walter Bernardin.

 

On the 24 of May 2014 Walter began by fixing the first wall of the mosaic (back wall) and the whole was finally finished at the end of October.

wall-1-fixing
tile-by-Mo
press to zoom
square2
press to zoom
square1
press to zoom
pattern2
press to zoom
pattern1
press to zoom
Pattern-by-John
press to zoom
1/1
fish-by-louise
press to zoom
ginger-cat
press to zoom
Hare-Sq
press to zoom
Dove
press to zoom
Moorhen
press to zoom
Frog4
press to zoom
Squirrel
press to zoom
robin-by-jeremy
press to zoom
seagull-by-Marilyn
press to zoom
cat-by-mary
press to zoom
1/1
Gabi-Tile-2
press to zoom
Gabi-Tile-3
press to zoom
Gabi-Tile-4
press to zoom
Gabi-Tile-5
press to zoom
1/1
fixed and finished_edited-1
gv hackney downs_edited-1
left side wall cropped
right side wall cropped

Installation in progress on the back wall.